Pyszne vege danie 🥬☘️
Makaron ryżowy z tofu i fasolka szparagowa 🍜🍜🍜
Potrzebujesz:
-600 gramów fasolki
-180 gramów tofu naturalnego
-3 cebule
-300 gramów pieczarek
-4 ząbki czosnku
-4 plasterki papryczki jalapeno
-3 plasterki imbiru
-200 gramów makaronu ryżowego
-250 ml mleczka kokosowego
-Kilka kropel sosu sojowego
1644 kcal B:53g W:210g T:63g
Sposób przygotowania:
Przepis na 4 osoby! Fasolkę szparagowa gotujemy do miękkości.
Cebulkę kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni.
Pieczarki kroimy w plasterki dodajemy do cebulki i smażymy.
Tofu kroimy w kostkę i smażymy na oddzielnej patelni.
Łączymy pieczarki, cebulkę, tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobno imbir, a także posiekana papryczkę. Dodajemy ugotowana fasolkę, dodajemy mleczko kokosowe.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu dodajemy następnie do reszty składników.
Doprawiamy: solą, pieprzem, ziołami tajskimi, papryka ostra, sos sojowy.
Można dodać troszkę ajwaru lub sosu pomidorowego ostrego dla podbicia smaku 🙂
TIPY: cebulkę smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, kiedy dodamy pieczarki skrapiamy łyżką sosu sojowego i dusimy – pieczarki puszczą wodę – kiedy to się stanie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. W ten sposób zmniejszamy ilość użytego tłuszczu do smażenia.