Niesamowite Qurrito z batatami!
Składniki:
– 6 placków tortilla
– pomidory krojone w puszce 400 gramów
– fasola czerwona, konserwowa 160 gramów
– kukurydza konserwowa 50 gramów
– mięso mielone wołowe 230 gramów
– ser żółty 60 gramów
– pomidor 390 gramów
– cebula czerwona 100 gramów
– papryka 230 gramów
– bataty 550 gramów
Sposób przygotowania:
Przepis na trzy duże placki! Bataty kroimy w drobna kostkę.
Dodajemy rozgniecione i pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, trochę oliwy z oliwek rozmaryn, pieprz cayenne, granulowany czosnek i paprykę czerwona wędzona.
Wrzucamy do piekarnika 180-200 stopni na około 30 minut w połowie czasu mieszamy.
Pomidory na czubku przecinamy w krzyżyk i zalewamy wrzątkiem. Dzięki temu odrywamy skórkę z pomidorów i kroimy je w kosteczkę.
Kroimy cebule czerwone w drobne kostki i wrzucamy na rozgrzana patelnie z oliwa, dosalamy do smaku.
Po chwili dorzucamy paprykę skrojona w kostkę.
Na drugiej patelni robimy mięso bez dodatku oliwy, przyprawiając przyprawa do mięsa.
Do farszu z patelni dodajemy pomidory. Chwile smażymy możemy pod przykryciem i po chwili dodajemy kukurydze, fasole czerwona, ketchup, pokrojone pomidory z puszki oraz mięso mielone.
Mieszamy i czekamy aż wszystkie składniki się połączą. Solimy, pieprzymy i możemy dać papryki cayenne lub skrojonej papryczki jalapeno ze słoika lub zwykłej papryki chilli. Na osobnej patelni podpiekamy tortillę wrzucając na drugiej stronie drobne posiekane kawałeczki sera.
Przykrywamy przykrywka żeby ser doszedł. Wykładamy farsz, bataty, posiekana natkę pietruszki oraz polewamy 1/4 limonki. Zamykamy i podpiekamy z dwóch stron
Smacznego!